In zes weken je huis op orde

In 6 weken je huis op orde.

Naar aanleiding van mijn vorige blog, Opruimchallenges,wil ik jullie nu meenemen naar mijn favoriete challenge om je hele huis op orde te krijgen! Is dat even een mooi voornemen!!

De komende zes weken neem ik je mee op dit organizing avontuur! Iedere week staat er een andere ruimte in je huis centraal zodat we er samen voor zorgen dat je in die zes weken alle overbodige spullen uit je huis krijgt.

 

    • Week 1:De keuken

    • Week 2:De ouderslaapkamer

    • Week 3:De badkamer

    • Week 4:De kinderkamers en speelgoed

    • Week 5: De woonkamer

    • Week 6: De berging of de zolder

    • Extra: Je huis opgeruimd houden

Durf jij de uitdaging aan? In 6 weken naar een opgeruimd huis! Het kan echt! En geloof me, ik hou er rekening mee dat je ook nog werkt, leuke dingen wil doen, etc..

bookcase, kitchen, surface-3532950.jpg

De keuken opruimen doe je zo:

We beginnen deze week met een van de grootste klussen, de keuken.   Hoe fijn zal het zijn als deze plek, waar je iedere dag in werkt, weer schoon en opgeruimd is?!! Verdeel de keuken in verschillende kleine, te behappen taken! Pak bijvoorbeeld elke dag een keukenkastje aan, in plaats van alles in een keer. Of die rommellade… Voor de voorraadkast ook rustig de tijd nemen om alles op datum te checken. Door kleine doelen te stellen is de kans groter dat je deze klus gaat klaren.

We gaan beginnen!

Je hebt nodig:

 

    • Stofzuiger.

    • Vuilniszak.

    • Een doos of mand.

    • Sopje.

Wat hoort waar in de keuken?

Wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden bij de keuken, zijn de volgende dingen:

1) Wat je regelmatig gebruikt moet goed bereikbaar zijn, de dingen die je niet vaak nodig hebt, kunnen op een hogere plek of achteraan.

2) Zet dingen bij elkaar die bij elkaar horen, bijvoorbeeld servies bij elkaar, glazen bij elkaar, bakspullen bij elkaar en voorraad bij elkaar.

Stapsgewijs opruimen

We gaan kast voor kast te werk, en in de kast plank voor plank of la voor la.

 

    • Haal alles van de plank of la.

    • Zoek uit wat er terug hoort in de keukenkast.

    • Leg wat niet meer terug hoort op die plek in de doos, dit zet je later op de juiste plek voor die spullen terug.

    • Maak je plank of la schoon.

    • Leg alle spullen die daar horen terug.

    • Alles wat kapot is of wat niet meer houdbaar is, gaat in de vuilniszak.

Bedenk weer bij alle spullen die pakt of:

 

    • Het nog houdbaar is.

    • Het nog heel is.

    • Je het gebruikt.

    • Je er blij van wordt.

Hoeveel spullen heb je eigenlijk nodig?

Het kan geen kwaad om eens kritisch te kijken naar de hoeveelheid van je spullen. Ik zie regelmatig mensen die een enorme hoeveelheid bewaarbakjes hebben, omdat ze zo handig zijn. Maar een enorme hoeveelheid van die bewaarbakjes nemen veel ruimte in je kast of la in. Je zult je moeten afvragen of je ze daadwerkelijk allemaal nodig hebt en of ze überhaupt wel allemaal in je vriezer en koelkast zouden passen, mochten ze allemaal in gebruik zijn. Vaak lukt het met minder ook goed!

Hetzelfde geldt voor gekregen koffie- en theebekers. Gebruik je ze of bewaar je deze omdat je je  schuldig voelt als je ze weg doet omdat je ze bij een speciale gelegenheid hebt gekregen?

 

De voorraadkast schoonmaken.

Haal alle planken leeg, zet alles alvast soort bij soort ( soepen bij elkaar, pasta’s en rijst, snoep en koek, etc.) en check alle producten op datum. 

 Misschien vind je het fijn om al je producten in mooie bewaarmanden/ bakken op te bergen: meet de breedte van je beschikbare plank, en kijk naar het aantal producten wat je in een bak wilt bewaren. Het bakje voor bijvoorbeeld je kruidenmixen is kleiner dan voor de afdeling pasta en rijst. Het geheel oogt rustiger als alles in hetzelfde soort opbergers geplaatst is.

Haal een doekje over de planken en ruim alles weer soort bij soort in. Dat wat je het meest gebruikt op grijphoogte, en bijv. de voorraad keukenrollen op de bovenste plank. Sommige mensen bewaren ook hun keukenapparatuur in deze kast, maar dat neemt meestal onnodig veel plek in. Is er toch niet boven in een kast/ op zolder/  berging ruimte te creeren waar je de apparatuur die je niet vaak gebruikt, kunt opbergen?

De keukenapparatuur schoonmaken

En dan nog de poetsklusjes in de keuken. De oven, magnetron, diepvries, koelkast en vaatwasser moeten er ook aan geloven.

De oven en magnetron schoonmaken kun je op de volgende manier doen:

 

    • De oven en magnetron eerst goed uit te zuigen.

    • Dan leg je schijfjes citroen in een schaaltje en verwarm je de magnetron op 2 minuten op de hoogste stand. De oven verwarm je op 200 graden voor en vervolgens de citroen 10 minuten erin. Het sap van de citroen verdampt en weekt het vet los.

    • Vervolgens maak je de wanden en bodem schoon met een vochtig doekje. Zit het vet nog vast, gebruik dan een schuursponsje.

    • Laat het deurtje goed openstaan zodat de binnen kant goed kan drogen.

    • Als laatste doe je de buitenkant van de magnetron en oven met een doekje of eventueel met glasreiniger.

De diepvries schoonmaken kun je op de volgende manier doen.

Als je geluk hebt, heb je een diepvries die je niet hoeft te ontdooien. Dan hoef je alleen de spullen er even uit te halen, de lades schoon te maken met een sopje en alles er weer terug in de doen. Als je pech hebt moet je eerst ontdooien.

Dit gaat het snelste door:

 

    • De stroom eraf te halen.

    • Een emmer of bak erbij te zetten.

    • Je föhn te pakken en dan met de föhn om de warmste stand het ijs te ontdooien. De stukken ijs die eraf vallen, kun je meteen in de bak doen.

    • De binnenkant goed droogwrijven.

    • De lades schoonmaken.

    • En dan alles er weer in terug doen. Vergeet niet de diepvries weer aan te zetten!

De koelkast schoonmaken kun je op de volgende manier doen.

Het handigste moment om je koelkast schoon te maken is voor je de boodschappen gaat doen. Je koelkast is dan namelijk het leegst. Zo ga je te werk:

 

    • Doe weer plank voor plank.

    • Maak ze schoon met een sopje.

    • Maak de zijkanten schoon.

    • Vergeet niet de rubbers in de deur!

De vaatwasser schoonmaken kun je op de volgende manier doen.

 

    • Onderin de vaatwasser zitten de filters, die kun je eruit halen en goed met een sopje afwassen

    • In de vaatwasser leg je een citroen in 4 parten gesneden en je laat de vaatwasser zonder vaat draaien

    • De zijkanten van de deur, waar de scharnieren zitten, neem je af met een doekje

Pfff, wat een werk!

Deze opruimklus is echt veel meer werk dan de andere ruimtes in je huis, maar dan is je keuken ook weer helemaal op en top!                                Vergeet niet, dit hoef je echt niet allemaal op een dag te doen!
Wil je blijven genieten van een opgeruimde keuken? Wen jezelf dan aan om elke dag na het eten de spullen in de vaatwasser te zetten en je aanrecht op te ruimen. Even een doekje erover en het ziet er weer netjes uit.

Geniet van je opgeruimde en schone keuken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *