Week 2 van de opruimchallenge, de ouderslaapkamer.

En, is het gelukt met de keuken? Wat een klus he! Maar doordat we iedere dag een gedeelte van de keuken hebben aangepakt, dus vooraf doelen hebben gesteld die haalbaar zijn, zag je iedere dag weer meer resultaat van je inspanningen! Wat na een dag resulteerde met een opgeruimde besteklade, de dag erna een opgeruimd keukenkastje , kun je hopelijk na deze week in een heerlijk opgeruimde en schoongemaakte keuken vertoeven! Hoe fantastisch is dat! Geen uitpuilende keukenkastjes meer, geen spullen meer in de keuken die daar eigenlijk niet thuishoren, alles heeft weer een vast eigen plekje.Je weet precies wat je in huis hebt en waar alles staat.

 Topp! Hou dat gevoel vast! En was het nu echt zooo vervelend, iedere dag een half uurtje tot een uur iets opruimen in huis? Nee toch, zeker!

Deze week gaan we in de ouderslaapkamer aan de slag. Zodat ook jij kunt slapen in een heerlijk opgeruimde kamer.

In een paar stappen werken we toe naar een heerlijk opgeruimde en rustgevende slaapkamer.

Dit heb je nodig:

 • stofzuiger
 • vuilniszak
 • een doos of mand
 • sopje
 •  

Sta stil bij de basis

Je wilt waarschijnlijk meteen aan de slag. Maar dat ga je niet doen. ????
Belangrijk aan opruimen, is dat je goed voor ogen houdt wat de functie van de ruimte is. Dus ga voor jezelf na wat jij in je slaapkamer nodig hebt en wil doen. Zo kom je erachter welke spullen je daar nodig hebt. Bijvoorbeeld: strijk jij de was in je slaapkamer? Dan kan het zijn dat er een strijkijzer op je slaapkamer staat. Maar doe je dat niet op je slaapkamer? Dan hoort een strijkijzer daar ook niet thuis. Sommige mensen hebben een mooie voorraad boeken op hun slaapkamer. Haal deze allemaal van de plank en bekijk of je deze nog wilt gaan lezen, nogmaals wilt lezen of gewoon, omdat je het zo een mooi boek vond, wilt bewaren. Neem afscheid van die boeken, die je toch niet meer gaat lezen en/of waar je eigenlijk niet zo blij van wordt. Een teveel aan spullen om je heen, en zeker in je slaapkamer, leidt tot onrust en onnodig stress.

Zo eens in de zoveel tijd kritisch om je heen kijken naar het aantal spullen die je in en om je huis heen hebt verzameld, kan echt geen kwaad.

Een opgeruimd huis, geeft een opgeruimd hoofd! Echt waar!

bedroom, mattress, bag-4196199.jpg

We gaan opruimen!

Nu ga je beginnen met opruimen. Je pakt, net als bij de keuken, stukje voor stukje de kamer aan. Begin bijvoorbeeld bij jouw nachtkastje.

 • haal alles eruit / eraf
 • zoek uit wat op of in je nachtkastje hoort
 • leg in de doos wat niet meer op die plek terug moet
 • maak je nachtkastje schoon
 • leg alle spullen die daar horen terug

Daarna herhaal je de stappen van hierboven bij het volgende nachtkastje. Je maakt dus eerst de plek helemaal af, voor je naar de volgende plek gaat. Zo werk je jouw hele slaapkamer door.

Schoonmaken

Als alle plekken gedaan zijn, breng je de spullen uit de doos terug naar de goede plek. Vervolgens kun je stofzuigen.

Het opruimen van de kledingkast

Daarna is de kledingkast. aan de beurt. Die kan eventueel ook op een andere dag gedaan worden.

Dit heb je nodig wanneer je je kledingkast gaat opruimen:

 • vuilniszak
 • doos

Bij de meeste gezinnen waar ik kom, begin ik vaak met het uitzoeken van de kleding. De criteria om iets te bewaren of weggooien zijn nu eenmaal heel makkelijk:

 • is het nog heel?
 • heb je het kledingstuk het afgelopen jaar gedragen?
 • is het nog van deze tijd?
 • kun je het combineren?
 • word je er blij van en staat het je nog goed?

Haal je kleding per plank of rek uit je kast. Bekijk elk item kritisch aan de hand van deze lijst en ga sorteren. Uiteindelijk is opruimen het leren maken van keuzes. Wil je iets bewaren, ja of nee.

Weggooien, weggeven of verkopen

Alles wat kapot is, gaat in de vuilniszak. Wat nog goed is, kan weggegeven worden aan iemand anders. Het gaat in de Zak van Max, of naar de kringloop.

Hang al je kleding weer terug in de kast en probeer dit foefje eens: hang het haakje van de hangers andersom aan de roede. Iedere keer dat je een kledingstuk gaat dragen, draai je het haakje weer om aan de roede. Na een aantal maanden kun je duidelijk zien welke kledingstukken je wel gedragen hebt, en welke niet. Deze kun je dan eigenlijk ook met een gerust hart loslaten en wegdoen/ weggeven.

Voor de spullen uit je slaapkamer geldt hetzelfde. Breng het naar de kringloop, zet het op een weggeefgroep. Maak anderen er blij mee!

En vergeet niet om deze keer ook jezelf te belonen! Lekker op de bank; tijd voor jezelf met een tijdschrift en kopje thee. Of ga er even tussenuit en geniet bijvoorbeeld van een lekker rondje lopen!

reading, refreshments, e-reader-3723751.jpg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *