Week vijf: de Woonkamer opruimen.

We zijn inmiddels al een aantal weken onderweg met het opruimen en gelijk schoonmaken van je huis. So far so good!! Door het opruimen te verdelen in verschillende kleine projecten, zorg je er voor dat je je zelf opgelegde doelen kan halen! Moet je eens kijken wat je in de afgelopen maand al hebt opgeruimd, heerlijk toch?!

Voor je daadwerkelijk in de woonkamer van start gaat, is het belangrijk om te weten wat je allemaal in de woonkamer doet en wil doen.

Dit krijg je op de volgende manier helder:

 • Verdeel je woonkamer in zones; bijvoorbeeld de tv hoek, werkplek, eettafel, speelhoek, leeshoek.
 • Bepaal wat je in elke zone wil doen.
 • Bepaal wat je in elke zone nodig hebt.

Op deze manier kun je ook het daadwerkelijke opruimen ook in zones verdelen en hoef je niet de hele woonkamer in een keer te doen.

We gaan van start!

We hebben nodig:

 • stofzuiger
 • vuilniszak
 • een doos of mand
 • sopje

Het opruimen van een zone in de woonkamer

We nemen als voorbeeld dat we beginnen bij de tv-hoek. Wat ligt er allemaal in je tv-meubel?

 • Haal alles en plank voor plank of kast voor kast uit.
 • Bepaal of je het nog gebruikt.
 • Bepaal of het nog heel is.
 • Bepaal of je er nog blij van wordt.
 • Bepaal of het item terug hoort op die plek of ergens anders heen moet.

Kies een plek voor bepaalde spullen
Het kan best zo zijn dat je tijdschriften die je wilt bewaren in je tv-meubel legt, omdat je ze op de bank leest. Maar als je ook op een andere plek tijdschriften bewaart kun je het beste een keuze maken voor één plek voor alle tijdschriften. Het belangrijkste bij het op orde houden van je huis is dat je de spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar bewaart en op de plek waar je ze gebruikt. Net als bij bijvoorbeeld een speelhoek. Zorg dat dan ook al het speelgoed in die hoek ligt en niet verschillende manden met speelgoed verspreid door de hele woonkamer. Want dan ligt ook al het speelgoed door de hele woonkamer.

living room, real estate, residential-527646.jpg

Als je alles bij elkaar bewaart op een plek scheelt het je ook elke keer tijd met opruimen. Je hoeft namelijk niet meer naar de juiste plek te zoeken. Ook voor de kinderen maakt dit het opruimen makkelijker omdat alles bij elkaar ligt.

Zo schep je orde in je administratie
Veel mensen bewaren hun administratie op een hoek van de eettafel alwaar het zich opstapelt. Hoe kom je hier nou vanaf?

 • Zorg dat je multomappen hebt, waarin je per onderwerp een tabblad hebt. Bijvoorbeeld: hypotheek, gas, water, elektra, verzekeringen et cetera.
 • Zorg voor een bakje of iets dergelijks waar brieven in passen, rechtop of liggend, wat jij handig vindt.
 • Wen jezelf aan elke dag de post open te maken en alles te lezen. De enveloppen gooi je meteen weg, de brief zet of leg je in je brievenbakje, tenzij het iets is waar meteen actie op ondernomen moet worden.
 • Stel een moment in week vast waarop je alle post uit het bakje afhandelt. Bijvoorbeeld woensdagochtend een uurtje. Betaal de rekeningen, geef antwoord, of zoek iets uit.
 • Als alle post van die week is afgehandeld, stop je alles achter het juiste tabblad van je multomap.

Zo heb je nooit meer een oneindige stapel van post op je eettafel, ben je niet meer te laat met betalen (scheelt geld, aangezien je geen aanmaningen met extra kosten meer krijgt!) en kost het je minder tijd dan eens in de zoveel tijd alles te moeten uitzoeken.

Verspreid je opruimtaken over de week
Ook deze woonkamer-opruimacties kun je over meer dagen van de week verspreiden. Neem een zone per dag en je administratie op een dag. Als je alles hebt opgeruimd, is het zaak om het bij te houden. Je kunt met het opruimen van speelgoed in de woonkamer ook goed je kinderen betrekken.

Opruimen en de kunst van het bijhouden
De afgelopen maand ben je al bezig geweest om jezelf aan te wennen de keuken netjes achter te laten aan het einde van de dag. Deze week ga je een stapje verder door elke dag 5 minuten te nemen om je post open te maken en daar de juiste actie op te ondernemen. Ook ga je de woonkamer bijhouden door aan het einde van de dag de spullen op de juiste plek terug te leggen. Ook dit kost je als je alle zones duidelijk hebt maar 10 minuten.
Zo heb je aan het einde van elke dag je huis op orde en kun je relaxed aan je avond beginnen. Zonder dat allerlei klusjes je nog aan liggen te kijken… ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *